Składniki:
3 sztuki gorzkiej czekolady dobrej gatunkowo (300 g)
80-100g mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
lub miodu
1 szczypta soli
3 łyżeczki masła orzechowego
ok. 4-5 garści mieszkanki orzechów (laskowych, nerkowca, migdałów, włoskich) plus rodzynki, żurawina, można także dodać pokruszone herbatniki
4 łyżeczki ksyliotolu
1 łyżeczka oleju kokosowego
lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuszczamy czekoladę. Dla osłody możemy dodać ksylitol
- Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy i mleko kokosowe
- Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
- Dodajemy bakalie (mogą być wcześniej posiekane).
- Przelewamy masę do formy posmarowanej olejem kokosowym (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
- Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki blok czekoladowy jest już gotowy. Smacznego!