Składniki:
- Mleko ryżowe–0,5 szklanki
- Drożdże suszone- 0,5 saszetki (3g) (lub bez drożdży- ostatnio ich nie dodaję, dzięki temu chleb jest bardziej zbity i można ukroić cieńsze kromki)
- Mąka z ciecierzycy – ok 1,5 szklanki
- Cukinia – 0,5 sztuki
- Jaja kurze – 3 szt
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Siemię lniane mielone – 3 łyżki
- Siemię lniane ziarenka– 3 łyżki
- Ziarna słonecznika – garść
- Przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/4 pieprzu, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu lub tymianku
Przygotowanie:
- Mieszamy ciepłe mleko ryżowe, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na min 15 minut. (oczywiście pomijamy ten punkt jeśli rezygnujemy z drożdży)
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy nadmiar wody.
- Do cukinii dodajemy jajka, oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
- Suche składniki łączymy z mokrymi (wszystkie 3 miski). Ciasto odstawiamy na minimum 30 minut.
- Wstawiamy piekarnik na grzałkę góra dół, 180 st.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy chlebek ok 45-50 min.
- Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Jest bardzo zbity oraz syty. Nie rozpada się.