Chlebek wysokobiałkowy z cukinią

Składniki:

  • Mleko ryżowe–0,5 szklanki
  • Drożdże suszone- 0,5 saszetki (3g) (lub bez drożdży- ostatnio ich nie dodaję, dzięki temu chleb jest bardziej zbity i można ukroić cieńsze kromki)
  • Mąka z ciecierzycy – ok 1,5 szklanki
  • Cukinia – 0,5 sztuki
  • Jaja kurze – 3 szt
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Siemię lniane mielone – 3 łyżki
  • Siemię lniane ziarenka– 3 łyżki
  • Ziarna słonecznika – garść
  • Przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/4 pieprzu, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu lub tymianku

Przygotowanie:

  1. Mieszamy ciepłe mleko ryżowe, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na min 15 minut. (oczywiście pomijamy ten punkt jeśli rezygnujemy z drożdży)
  2. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy nadmiar wody.
  3. Do cukinii dodajemy jajka, oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  4. Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
  5. Suche składniki łączymy z mokrymi (wszystkie 3 miski). Ciasto odstawiamy na minimum 30 minut.
  6. Wstawiamy piekarnik na grzałkę góra dół, 180 st.
  7. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy chlebek ok 45-50 min.
  9. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Jest bardzo zbity oraz syty. Nie rozpada się.

MOVE SPACE

- przestrzeń pełna ruchu i oddechu

Pobierz bezpłatną Próbkę Księżycową, która zawiera:
- medytację na każdy Nów Księżyca
- praktykę tańca spontanicznego
i zapisz się do movelettera!