Zdrowe słodkości.
Składniki:
- Olej kokosowy
- Masło orzechowe (100% orzechy, bez soli i cukru)
- Miód/Syrop z agawy lub podobne płynne słodzidło
- Kakao
- Dżem /konfitura (najlepiej z niska zawartością dodatkowych cukrów)
Sposób przygotowania :
➡️Czekolada wg niezastąpionego przepisu:
(podana ilość składników na 3-4 małe foremki)
- 3 łyżki oleju koko,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka kakao
Rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej i wymieszać. (Do garnuszka nalać wody, na garnuszku położyć metalowa miseczkę. Zagotować wodę w garnuszku, a do miseczki umieścić olej kokosowy. Gdy lekko się roztopi dodać maslo orzechowe i miód, a na końcu kakao. Ma powstać płynna jednolita masa)
➡️Do foremek silikonowych nałożyć 2 łyżki czekolady, schować do lodówki.
➡️Wyjąć po chwili.
➡️Nałożyć jedną łyżeczkę masła orzechowego i 1 łyżeczkę dżemu (niskosłodzony lub bez cukru), zalać pozostała czekolada.
➡️ Umieścić w zamrażarce, poczekać aż czekolada stężeje i gotowe 😍😍😍
Przechowuj je w lodówce, ponieważ poza po prostu roztapiają się (przecież nie ma w nich żadnych substancji konserwujących 😉)