Deser z perełek tapioki

Deser z perełek tapioki i nasion chia na mleku kokosowy i ryżowym. Chia dodałam tylko dlatego, że wyszło mi za rzadkie… Dodatki u mnie to galaretka, truskawki i jagody oraz domowe powiodła borówkowe.  Z dodatkami i dekoracją można poszaleć. Według mnie świetnie pasują owoce lasu lub truskawki.
Perełki tapioki to produkt bezglutenowy, skrobiowy, lekko strawny, lecz o wysokim indeksie glikemicznym. Perełki tapioki zrobione są z mąki pozyskanej z bulw manioku. Takiego ziemniaka z Ameryki Południowej, Afryki lub Tajlandii.
Perełki należy zalać mlekiem i odstawić na godzinę lub dłużej. (Używam mleka roślinnego ryżowego lub migdałowego). Następnie można dodać słodzidło i gotować na małym ogniu. Perełki powinny zrobić się przezroczyste, a całość zgęstnieć. Powstanie coś w rodzaju kleiku/budyniu.
Ja umieściłam w szklaneczkach, przekładając powidłami, a na wierzchu ułożyłam owoce i zalałam niską warstwą galaretki. Włożyłam szklaneczki do lodówki, poczekałam aż wszystko ostygnie a galaretka się zetnie.
Wyglądają uroczo i są naprawdę przepyszne 🤩😍💖

MOVE SPACE

- przestrzeń pełna ruchu i oddechu

Pobierz bezpłatną Próbkę Księżycową, która zawiera:
- medytację na każdy Nów Księżyca
- praktykę tańca spontanicznego
i zapisz się do movelettera!