Idyjska zupa-gulasz Dahl
Cebula 1 szt
Czosnek 1-2 ząbki
Soczewica czerwona 200g
Papryka 1- 2 x szt
Pomidory 3-4 szt
Pomidory krojone w kartoniku 1 szt
Mleko Kokosowe
Olej kokosowy do smazenia
Przyprawy: sól do smaku, 1 łyżeczka garam masali, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta chili, koziedraka
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju kokosowym w dużym garnku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć. Soczewice przepłukać i dodać do garnka. Dodać 2 szklanki przegotowanej wody. Dodać przyprawy.
Pomieszać. Następnie z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobna kostkę i dodać do garnka. Dodać pomidory pokrojone w kosteczkę, a także te z kartonika. Gotować do momentu aż soczewica zmięknie. Przed podaniem dodać 1-2 łyżki mleka kokosowego. (Mleko kokosowe złagodzi ostry smak, więc sam zadecyduj jaka wersja będzie dla Ciebie lepsza.)
Zupa a dla niektórych gulasz Dahl może mieć wiele obliczy. Niektórzy dodają dodatkowo marchew, cukinię, ziemniaki czy bataty. Dahl może być także zupa mięsną, jeśli dodasz podsmażone kawałki kurczaka lub mięso mielone.