Przepis:
- 2 szklanki mąki (u mnie mix z tapioki, gryczanej, ryżowej)
- 3 łyżki oleju koko rozpuszczonego
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki słodzidła (np. ksylitol)
- 3 łyżki siemienia lnianego (dodatkowo dorzuciłam jeszcze 1 łyżkę chia)
- 5 startych jabłek na grubych oczkach
- Cynamon do posypania jabłek
Suche składniki wymieszać. Siemię lniane zalać ciepła woda i poczekać aż napęcznieją. Połączyć suche składniki z ostudzonym ale płynnym olejem oraz z siemieniem lnianym. Uformować 2 kule. Pierwsza wyłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) jako spód ciasta, włożyć do piekarnika na ok 10 min (piekarnik 175 st). Następnie wyjąć, ułożyć na spodzie starte jabłka, posypać cynamonem i poszarpać druga kule ciasta na wierzchu. Ponownie piec w piekarniku aż się zarumieni ok 20- 30min.