Keks bez glutenu, bez jajek, bez mleka. Za to z marchewką, pomarańczą i mlekiem migdałowym.
Idealny:
✨na co dzień
✨na święta
✨w podróży
Składniki:
➡️mąka 2,5 szklanki (Mix gryczana + kukurydziana + ryżowa + ziemniaczana)
➡️marchewka 2 szt.
➡️Bakalie ok 300g (rodzynki + daktyle + orzechy + suszone morele)
➡️skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
➡️pomarańcze 2 szt.
➡️cytryna 1 szt.
➡️proszek do pieczenia 1 łyżeczka
➡️sól 1 szczypta
➡️olej rzepakowy niecałe 1/2 szklanki
➡️mleko migdałowe 1 1/4 szklanki
➡️cynamon 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Cytrusy parzymy i ścieramy z nich skórkę a później wyciskamy sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bakalie kroimy i moczymy w gorącej wodzie. Następnie mieszamy bakalie z marchewką, sokiem i skórką z cytrusów oraz olejem rzepakowym.
- Mix mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodajemy mieszankę bakaliową, mleko migdałowe i dokładnie mieszamy. Ciasto na bezglutenowy keks przekładamy do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka.