PASZTET a może raczej PÂTÉ

PASZTET a może raczej PÂTÉ

Lub jeśli wolisz sposób na wątróbkę 😊

Robię od razu wielki gar, porcjuję, mrożę i mam pod ręką kiedy tylko chce, na tak zwanego smaczka 😊 

Składniki:

➡️1kg wątróbki (dowolnej drobiowej, z kaczki itd.)

➡️0,5 kg pieczarek pokrojonych

➡️2-3 cebule pokrojone

➡️1 kostka masła

➡️Przyprawy: sól i np. czubryca czerwona (moja najulubieńsza mieszanka przypraw) lub dowolne według uznania

Przygotowanie:

Wątróbkę można namoczyć na noc w mleku (chociaż bez tego pasztet wychodzi równie pyszny, więc często pomijam ten krok).  Na patelni na maśle podsmażyć wątróbkę, w garnku zeszklić cebulę. Następnie do cebuli dodać wątróbkę i pokrojone pieczarki. Całość poddusić, przyprawić (sól na końcu procesu). Odlać część wody, która się zebrała na dnie. Ostudzić. Dodać pozostałą część masła. Całość zmiksowac na gładka masę. Gotowe 🤤

U mnie zajada się cała rodzinka 😁 mało składników, mało przygotowywania. Może ktoś by się przyczepił do masła? – ale nie zjadasz przecież całego gara pasztetu na raz 😉 Część przygotowanego pasztetu przeznaczam do konsumpcji bieżącej, a większość pasztetu umieszczam w małych plastikowych pojemniczkach i wkładam do zamrażarki na później.

 

MOVE SPACE

- przestrzeń pełna ruchu i oddechu

Pobierz bezpłatną Próbkę Księżycową, która zawiera:
- medytację na każdy Nów Księżyca
- praktykę tańca spontanicznego
i zapisz się do movelettera!