Kiedyś kupowałam pesto… Bo nie wiedziałam, że przygotowanie jest takie proste!
Pesto z bazylii ma chyba większą sławę. Natomiast to z pietruszki jest równie genialne.
Poza tym, pospolita i wszędzie dostępna natka pietruszki jest magicznym ziołem!
🌿Zawiera dużo witaminy C (najwięcej najświeższa)
🌿Jest źródłem żelaza dobrze przyswajalnego
🌿Dobrze wpływa na stan skóry i wzrok
🌿Źródło magnezu
🌿Odświeża oddech
🌿Wspomaga odporność
🌿Pomaga w trawieniu, wspiera wątrobę i pracę nerek
🌿Jedzona regularnie łagodzi bóle menstruacyjne
🌿Polecana dla osób z wysokim cholesterolem i wysokim ryzykiem chorób serca
Z wiedzą o dobroczynnym, wręcz magicznym działaniu natki pietruszki pesto będzie smakować jeszcze bardziej!
Przepis na moje ulubione
Pesto z natki pietruszki:
Składniki:
duży pęczek pietruszki
¼ szklanki migdałów (można także użyć innych orzechów np nerkowca, jednak mi najabrdziej smakuje z migdałami)
skórka otarta z 1 cytryny
ząbek czosnku
sól i pieprz
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
3 – 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i miksować pulsacyjnie do momentu uzyskania równomiernie rozdrobnionej pasty (lekko grudkowatej).
Można podawać z makaronem, jako smarowidło na pieczywo lub grzanki a także jako dodatek do sałatek.