Torcik kokosowo-orzechowy.
OBŁĘDNY. Prosty. Bez pieczenia.
⏩ Składniki:
✔️daktyle – 1 szklanka (namoczyć w gorącej wodzie)
✔️pestki słonecznika – 1 szklanka (uprażyć na suchej patelni)
✔️kakao – 4 łyżki
✔️cieciorka – 1 puszka (lub 1 szklanka ugotowanej cieciorki)
✔️mleko kokosowe – 1 puszka (wstawić do lodówki na noc!)
✔️masło orzechowe – 3 czubate łyżki
✔️cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki)
✔️mąka kokosowa – 5 łyżek (gdy nie mam dodaję wiórki kokosowe)
POLEWA:
✔️Olej kokosowy – 3 łyżki
✔️kakao – 1 łyżka
✔️płynny miód lub syrop z agawy – 1 łyżka
⭐Wykonanie:⭐
▶️1 WARSTWA:
-Namoczone daktyle, prażone pestki słonecznika i kakao blenduję na plastyczną masę.
-Masę wykładam do tortownicy, dociskając palcami dłoni.
⏩2 WARSTWA:
-Do blendera wkładam cieciorkę, gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, ksylitol. Blenduję dokładnie.
-Dodaję mąkę kokosową i blenduję ponownie.
-Masę wykładam na przygotowany spód i schładzam w lodówce.
⏩3 WARSTWA (polewa)
W kąpieli wodnej rozpuszczam i mieszam olej kokosowy, miód i kakao. Polewam tym ciasto.
⏩Wkładam do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Smacznego <3