Torcik kokosowo-orzechowy

Torcik kokosowo-orzechowy.

OBŁĘDNY. Prosty. Bez pieczenia.

 

⏩ Składniki:

✔️daktyle – 1 szklanka (namoczyć w gorącej wodzie)

✔️pestki słonecznika – 1 szklanka (uprażyć na suchej patelni)

✔️kakao – 4 łyżki

✔️cieciorka – 1 puszka (lub 1 szklanka ugotowanej cieciorki)

✔️mleko kokosowe – 1 puszka (wstawić do lodówki na noc!)

✔️masło orzechowe – 3 czubate łyżki

✔️cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki)

✔️mąka kokosowa – 5 łyżek (gdy nie mam dodaję wiórki kokosowe)

POLEWA:

✔️Olej kokosowy – 3 łyżki

✔️kakao – 1 łyżka

✔️płynny miód lub syrop z agawy – 1 łyżka

 

⭐Wykonanie:⭐

▶️1 WARSTWA:

-Namoczone daktyle, prażone pestki słonecznika i kakao blenduję na plastyczną masę.

-Masę wykładam do tortownicy, dociskając palcami dłoni.

⏩2 WARSTWA:

-Do blendera wkładam cieciorkę, gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe,  ksylitol. Blenduję dokładnie.

-Dodaję mąkę kokosową i blenduję ponownie.

-Masę wykładam na przygotowany spód i schładzam w lodówce.

⏩3 WARSTWA (polewa)

W kąpieli wodnej rozpuszczam i mieszam olej kokosowy, miód i kakao. Polewam tym ciasto.

⏩Wkładam do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Smacznego <3

 

MOVE SPACE

- przestrzeń pełna ruchu i oddechu