Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie mix tego co akurat mam w domu np. mąka: owsiana, kukurydziana, gryczana, kokosowa, ryżowa zawsze lubię dodać chociaż 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, miksuję 2 do 4 rodzajów mąki)
- 3 łyżki słodziła np. ksylitol / cukier kokosowy / cukier brązowy
- 1/2 szklanki oleju lub mniej (u mnie rozpuszczony olej kokosowy, nierafinowany )
- łyżeczka sody oczyszczonej (zamiast proszku do pieczenia)
- 3 jaja
- kg owoców (u mnie śliwki, ale z truskawkami czy jagodami też wychodzi miodzioooo)
- można dodać jesienne przyprawy tj. cynamon, gałka muszkatołowa itd.
Przygotowanie (10 minut)
- włącz piekarnik na 180 stopni
- wymieszaj suche składniki
- dodaj olej, jajka i wszystko wymieszaj. Ciasto będzie gęste. Jeśli wyjdzie za gęste tzn. cz. suchych składników nie połączy się – dodaj trochę mleko roślinnego.
- przygotuj śliwki. Usuń pesti, pokrój w kawałki. Zostawiam kilka śwliwek w połówkach, aby ułożyć na wierzch.
- dodaj śliwki do masy.
- masę wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem)
Pieczenie (ok 30 minut)
- wstaw do piekarnika. Piecz ok 30 minut.