Turbo proste ciasto ze śliwkami. Odchudzone i bez glutenu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie mix tego co akurat mam w domu np. mąka: owsiana, kukurydziana, gryczana, kokosowa, ryżowa zawsze lubię dodać chociaż 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, miksuję 2 do 4 rodzajów mąki)
  • 3 łyżki słodziła np. ksylitol / cukier kokosowy / cukier brązowy
  • 1/2 szklanki oleju lub mniej (u mnie rozpuszczony olej kokosowy, nierafinowany )
  • łyżeczka sody oczyszczonej (zamiast proszku do pieczenia)
  • 3 jaja
  • kg owoców (u mnie śliwki, ale z truskawkami czy jagodami też wychodzi miodzioooo)
  • można dodać jesienne przyprawy tj. cynamon, gałka muszkatołowa itd.

 

Przygotowanie (10 minut)

  • włącz piekarnik na 180 stopni
  • wymieszaj suche składniki
  • dodaj olej, jajka i wszystko wymieszaj. Ciasto będzie gęste. Jeśli wyjdzie za gęste tzn. cz. suchych składników nie połączy się – dodaj trochę mleko roślinnego.
  • przygotuj śliwki. Usuń pesti, pokrój w kawałki. Zostawiam kilka śwliwek w połówkach, aby ułożyć na wierzch.
  • dodaj śliwki do masy.
  • masę wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem)

 

Pieczenie (ok 30 minut)

  • wstaw do piekarnika. Piecz ok 30 minut.

MOVE SPACE

- przestrzeń pełna ruchu i oddechu

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pobierz bezpłatną Próbkę Księżycową, która zawiera:
- medytację na każdy Nów Księżyca
- praktykę tańca spontanicznego
i zapisz się do movelettera!