Zupa dyniowa z krewetkami馃巸
Sk艂adniki:
-dynia 1 ma艂a lub 1/2 du偶ej
-ros贸艂 z warzywami/bulion warzywny (1 litr bulionu plus warzywa gotowane z bulionu)
-krewetki (wedle uznania)
-mas艂o klarowane 1 艂y偶eczka
-czosnek 1 z膮bek
-s贸l do smaku
Mo偶esz tak偶e doprawi膰: sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, ga艂k膮 muszkato艂ow膮, kurkum膮.
Przygotowanie:
Upieczon膮 lub ugotowan膮 dyni臋 zblenduj z bulionem i gotowanymi warzywami tak aby powsta艂a zupa krem. Krewetki usma偶 na ma艣le klarowanym z z膮bkiem czosnku. Dorzu膰 krewetki do zupy.
Wskaz贸wki:
Tylko dynie Hokkaido mo偶na je艣膰 ze sk贸rk膮.
Je艣li pieczesz dyni臋: przekr贸j na p贸艂, usu艅 艣rodek z pestami. Wsad藕 do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 20 min. Wyjmij, ostud藕 i obierz ze sk贸rki. Nast臋pnie podziel na mniejsze kawa艂ki.
Je艣li gotujesz dyni臋. Przekr贸j na p贸艂 lub 膰wiartki i usu艅 艣rodek z pestkami. Ugotuj w wodzie a偶 zmi臋knie.
馃巸
Sk艂adniki:
-dynia 1 ma艂a lub 1/2 du偶ej
-ros贸艂 z warzywami/bulion warzywny (1 litr bulionu plus warzywa gotowane z bulionu)
-krewetki (wedle uznania)
-mas艂o klarowane 1 艂y偶eczka
-czosnek 1 z膮bek
-s贸l do smaku
Mo偶esz tak偶e doprawi膰: sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, ga艂k膮 muszkato艂ow膮, kurkum膮.
Przygotowanie:
Upieczon膮 lub ugotowan膮 dyni臋 zblenduj z bulionem i gotowanymi warzywami tak aby powsta艂a zupa krem. Krewetki usma偶 na ma艣le klarowanym z z膮bkiem czosnku. Dorzu膰 krewetki do zupy.
Wskaz贸wki:
Tylko dynie Hokkaido mo偶na je艣膰 ze sk贸rk膮.
Je艣li pieczesz dyni臋: przekr贸j na p贸艂, usu艅 艣rodek z pestkami. Wsad藕 do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 20 min. Wyjmij, ostud藕 i obierz ze sk贸rki. Nast臋pnie podziel na mniejsze kawa艂ki.
Je艣li gotujesz dyni臋. Przekr贸j na p贸艂 lub 膰wiartki i usu艅 艣rodek z pestkami. Ugotuj w wodzie a偶 zmi臋knie.