Zupa dyniowa z krewetkami

Zupa dyniowa z krewetkami🎃

Składniki:

-dynia 1 mała lub 1/2 dużej

-rosół z warzywami/bulion warzywny (1 litr bulionu plus warzywa gotowane z bulionu)

-krewetki (wedle uznania)

-masło klarowane 1 łyżeczka

-czosnek 1 ząbek

-sól do smaku

Możesz także doprawić: sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą.

Przygotowanie:

Upieczoną lub ugotowaną dynię zblenduj z bulionem i gotowanymi warzywami tak aby powstała zupa krem. Krewetki usmaż na maśle klarowanym z ząbkiem czosnku. Dorzuć krewetki do zupy.

Wskazówki:

Tylko dynie Hokkaido można jeść ze skórką.

Jeśli pieczesz dynię: przekrój na pół, usuń środek z pestami. Wsadź do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 20 min. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Następnie podziel na mniejsze kawałki.

Jeśli gotujesz dynię. Przekrój na pół lub ćwiartki i usuń środek z pestkami. Ugotuj w wodzie aż zmięknie.

🎃

Składniki:

-dynia 1 mała lub 1/2 dużej

-rosół z warzywami/bulion warzywny (1 litr bulionu plus warzywa gotowane z bulionu)

-krewetki (wedle uznania)

-masło klarowane 1 łyżeczka

-czosnek 1 ząbek

-sól do smaku

Możesz także doprawić: sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą.

Przygotowanie:

Upieczoną lub ugotowaną dynię zblenduj z bulionem i gotowanymi warzywami tak aby powstała zupa krem. Krewetki usmaż na maśle klarowanym z ząbkiem czosnku. Dorzuć krewetki do zupy.

Wskazówki:

Tylko dynie Hokkaido można jeść ze skórką.

Jeśli pieczesz dynię: przekrój na pół, usuń środek z pestkami. Wsadź do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 20 min. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Następnie podziel na mniejsze kawałki.

Jeśli gotujesz dynię. Przekrój na pół lub ćwiartki i usuń środek z pestkami. Ugotuj w wodzie aż zmięknie.

MOVE SPACE

- przestrzeń pełna ruchu i oddechu

Pobierz bezpłatną Próbkę Księżycową, która zawiera:
- medytację na każdy Nów Księżyca
- praktykę tańca spontanicznego
i zapisz się do movelettera!