Zupa dyniowa z krewetkami🎃
Składniki:
-dynia 1 mała lub 1/2 dużej
-rosół z warzywami/bulion warzywny (1 litr bulionu plus warzywa gotowane z bulionu)
-krewetki (wedle uznania)
-masło klarowane 1 łyżeczka
-czosnek 1 ząbek
-sól do smaku
Możesz także doprawić: sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą.
Przygotowanie:
Upieczoną lub ugotowaną dynię zblenduj z bulionem i gotowanymi warzywami tak aby powstała zupa krem. Krewetki usmaż na maśle klarowanym z ząbkiem czosnku. Dorzuć krewetki do zupy.
Wskazówki:
Tylko dynie Hokkaido można jeść ze skórką.
Jeśli pieczesz dynię: przekrój na pół, usuń środek z pestami. Wsadź do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 20 min. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
Jeśli gotujesz dynię. Przekrój na pół lub ćwiartki i usuń środek z pestkami. Ugotuj w wodzie aż zmięknie.
🎃
Składniki:
-dynia 1 mała lub 1/2 dużej
-rosół z warzywami/bulion warzywny (1 litr bulionu plus warzywa gotowane z bulionu)
-krewetki (wedle uznania)
-masło klarowane 1 łyżeczka
-czosnek 1 ząbek
-sól do smaku
Możesz także doprawić: sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą.
Przygotowanie:
Upieczoną lub ugotowaną dynię zblenduj z bulionem i gotowanymi warzywami tak aby powstała zupa krem. Krewetki usmaż na maśle klarowanym z ząbkiem czosnku. Dorzuć krewetki do zupy.
Wskazówki:
Tylko dynie Hokkaido można jeść ze skórką.
Jeśli pieczesz dynię: przekrój na pół, usuń środek z pestkami. Wsadź do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 20 min. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
Jeśli gotujesz dynię. Przekrój na pół lub ćwiartki i usuń środek z pestkami. Ugotuj w wodzie aż zmięknie.